NK Boomklimmen

Werkwijze #1: NK Boomklimmen

Elk jaar komen de vakidioten onder de boomklimmers bij elkaar om hun klimvaardigheden te toetsen op het Nederlands Kampioenschap Boomklimmen(NKB). Tijdens dit evenement, waar zowel professionals als recreatief boomklimmers naartoe komen, worden verschillende vaardigheden getest. De editie van 2024 was 23, 24 en 25 mei in Waalre. Wij waren erbij en Nino deed zelfs mee met de wedstrijd!

Boomklimmen en veiligheid

Boomklimmen is naast een sport ook een essentieel onderdeel van ons werk bij het snoeien, kappen en verzorgen van bomen. Het is echter niet zonder risico dat wij dat doen. Boomverzorger is dan ook een van de gevaarlijkste beroepen in Nederland. Vandaar dat veiligheid voor ons altijd de hoogste prioriteit is.

Om risico’s te minimaliseren volgen we strikte veiligheidsprotocollen en gebruiken we nieuwe en geavanceerde klimmateriaal en Persoonlijke Beschermings Middelen (PBM’s). Regelmatige training en bijscholing zijn dan ook van groot belang voor de veiligheid van ons werk. Tijdens het NKB krijgen deelnemers ook punten afhankelijk van de extra veiligheidsmaatregelen die ze treffen en is het simuleren van een ongeval in de boom zelfs een onderdeel van de competitie. Meer informatie over onze werkwijze en veiligheidsmaatregelen kunt u hier vinden Rooibos Boomverzorging.

Onderdelen

  1. Workclimb: De deelnemer legt een parcours af in de boom en voert binnen 5 minuten verschillende opdrachten uit. Dit omvat het aanraken van een bel zonder te veel gewicht op de tak te plaatsen, het aantikken van bellen met een handzaag en een stokzaag, en het gooien van stokken in een bak. De deelnemer verdient punten voor snelheid en de uitgevoerde opdrachten.
  2. Ascent event: De deelnemer beklimt een geïnstalleerde lijn van 16,2 meter met een zelfgekozen klimsysteem. Er wordt beoordeeld op de snelheid van het installen van het klimsysteem, de snelheid van het klimmen en de omschakeling naar een afdaalsysteem.
  3. Throwline: De deelnemer moet met een gewicht aan een dun touwtje(werplijn) enkele doelwitten raken. Elk doelwit geeft punten afhankelijk van de hoogte en er zijn bonuspunten voor het installeren van klimlijnen te met de werplijn.
  4. Rescueclimb: De deelnemer voert een gesimuleerde redding uit, waarbij een dummy op de grond moet worden gebracht. Enkele voorbeelden zijn: de dummy heeft in zijn been gezaagd, is buiten bewustzijn door warmte, zit klem met zijn systeem tegen een tak. Als deelnemer heb je 5 minuten de tijd om de dummy veilig op de grond te krijgen. Bij de puntentelling wordt rekening gehouden met je communicatie, snelheid en veiligheid.
  5. Speedclimb: De deelnemer moet zo snel mogelijk naar bomen komen via een vooraf uitgezet parcours en wordt gezekerd door een systeem op de grond.
  6. Master’s climb: Dit is de finale waarin de 5 beste klimmers een werksituatie simuleren. In de finale komen veel van de voorgaande onderdelen aan bod. De deelnemer moet een geschikt ankerpunt raken met de werplijn, het klimsysteem installeren, de lijn beklimmen en verschillende opdrachten uitvoeren, vergelijkbaar met de workclimb. De winnaar mag Nederland vertegenwoordigen tijdens het NK.

Gemeenschap

Bij het NKB draait het niet alleen om het winnen, maar ook om leren en kennisuitwisseling. Deelnemers en toeschouwers krijgen door de boomklimmers bezig te zien inzicht in veiligere, efficiëntere en ergonomischere werkwijzen. Het evenement is een platform voor kennisuitwisseling en professionele ontwikkeling. Door de grote nadruk op veiligheid tijdens het evenement, is het ook een goede herinnering aan de essentie hiervan in ons vak.

De voorrondes van het NKB waren op 24 mei, maar op 23 mei was de studenten competitie, waar studenten met een lager instapniveau konden deelnemen. De passie en toewijding van de deelnemers van de studentencompetitie en de voorrondes dienen ook als inspiratiebron voor alle huidige en toekomstige boomklimmers.

Wat nemen wij hieruit mee?

Het NKB is een viering van het beroep boomklimmer en een herinnering aan alles wat daarbij komt kijken, zoals veiligheid, efficiëntie en ergonomie. Wij zullen er volgend jaar weer bij zijn, want je bent nooit te oud om te leren! Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon super leuk om met andere boomklimmers samen te zijn en kennis uit te wisselen.

Voor meer informatie over het evenement kunt u terecht op de officiële website van het NKB hier.