Schade aan bomen na een storm kan variëren van gebroken takken tot volledig ontwortelde bomen. Het herstellen van deze schade is belangrijk om de gezondheid en veiligheid van de bomen en de omgeving te waarborgen. Hier zijn enkele stappen die kunnen worden genomen om schade aan bomen na een storm te herstellen:
MATE VAN GEVAAR
Afhankelijk van de situatie zijn er verschillende stappen die u moet nemen. Mocht er acuut gevaar zijn door bijvoorbeeld een loshangende tak of ontwortelde boom, dan raden wij aan om direct 112 te bellen. Mocht er geen acuut gevaar zijn, maar wel kans op schade en staat de boom op uw grond? Dan raden wij aan om contact met ons op te nemen. Wij kunnen u met spoed ondersteunen, en risicovolle situaties veilig en verantwoord afhandelen. Als de boom op gemeentegrond staat en er geen acuut gevaar is dan raden wij u aan om contact met de gemeente of plantsoenendienst op te nemen.
HOE VERDER?
Zodra u schade ziet en de juiste ondersteuning heeft ingeschakeld is het belangrijk om de schade te inventariseren: Ga de bomen zorgvuldig langs en beoordeel de omvang van de schade. Let op gebroken takken, beschadigde stammen, ontworteling of andere zichtbare tekenen van schade. Maak foto’s en documenteer de schade voor verzekerings- en hersteldoeleinden.
Nadat de omgeving veilig is gesteld kan het zijn dat er nog veel materiaal of afval aanwezig is. Het is belangrijk om dit spoedig te verwijderen om overlast of andere nadelige gevolgen voor de omgeving te beperken.
Nadat de stormsituatie is afgehandeld is het belangrijk om te bedenken wat uw lange termijn plan met uw boom is, en dit te bespreken en realiseren. Zo kunt u ervoor zorgen dat de boom weer mooier, veiliger en gezonder kan bijdragen aan de omgeving.