Professionele boomverzorging

Bomen laten inspecteren door Rooibos boomverzorging in de regio.

Het is belangrijk om te onthouden dat bomen levende wezens zijn en dat ze regelmatig onderhoud nodig hebben om gezond en veilig te blijven. Door bomen periodiek te inspecteren, kunt u potentiële problemen identificeren en oplossen voordat ze ernstige schade veroorzaken. Bomen inspecteren in de regio Schipluiden is één van onze belangrijke taken.

Over boominspectie en hydratatie

Bomen hebben net als andere planten water nodig om gezond te blijven en goed te groeien. afhankelijk van de soort boom, de locatie, en de omgevingsomstandigheden kan de waterbehoefte variëren. hier zijn enkele belangrijke overwegingen voor het bewateren van bomen:

Jonge bomen

Jonge bomen, vooral die recent zijn geplant, hebben extra water nodig om een sterk wortelstelsel te ontwikkelen. gedurende de eerste paar jaar na het planten moeten jonge bomen regelmatig water krijgen om goed te kunnen wortelen.

 • frequentie: geef jonge bomen ongeveer twee tot drie keer per week water, afhankelijk van het weer en de bodemgesteldheid.
 • hoeveelheid: zorg ervoor dat het water diep genoeg doordringt om de wortelzone te bereiken, meestal ongeveer 20-30 cm diep. dit moedigt diepere wortelgroei aan.

Volwassen bomen

Volwassen bomen hebben minder vaak water nodig dan jonge bomen, maar kunnen nog steeds profiteren van extra water tijdens droge periodes.

 • frequentie: tijdens droge of hete periodes kan het nuttig zijn om volwassen bomen één keer per week water te geven.
 • hoeveelheid: geef voldoende water zodat het de wortelzone bereikt. voor grotere bomen kan dit betekenen dat je langere tijd water moet geven.

Seizoensgebonden overwegingen

 • voorjaar en zomer: bomen hebben meer water nodig tijdens het groeiseizoen, vooral in de lente en zomer wanneer ze bladeren en nieuwe scheuten ontwikkelen.
 • herfst: verminder de hoeveelheid water in de herfst, maar stop niet helemaal met water geven. dit helpt de boom zich voor te bereiden op de winter.
 • winter: tijdens de winter is water geven meestal niet nodig, tenzij er een periode van extreme droogte is. als je in een gebied met strenge winters woont, zorg er dan voor dat de boom goed gehydrateerd is voordat de grond bevriest.

Bodemsamenstelling en drainage

de bodemsoort speelt een belangrijke rol in de waterbehoefte van een boom:

 • zandige bodem: deze bodemsoorten draineren snel, waardoor vaker water geven nodig kan zijn.
 • kleiige bodem: kleigronden houden water langer vast, dus minder frequent water geven is nodig, maar zorg ervoor dat de bodem niet te nat blijft.
 • leemachtige bodem: deze bodem biedt een goede balans tussen drainage en waterretentie, wat ideaal is voor de meeste bomen.

Bewateringsmethoden

 • drupirrigatie: dit is een efficiënte manier om bomen water te geven, omdat het water direct aan de wortelzone wordt geleverd zonder verspilling.
 • soaker slangen: deze slangen kunnen rond de basis van de boom worden gelegd en langzaam water afgeven.
 • handmatige bewatering: gebruik een tuinslang en zorg ervoor dat het water langzaam wordt gegeven zodat het diep in de grond kan doordringen.

Tekenen van waterstress

Let op de volgende tekenen van waterstress bij bomen:

 • verwelkte bladeren: bladeren die slap hangen of verwelken kunnen wijzen op een gebrek aan water.
 • geelverkleuring: bladeren die geel worden kunnen een teken zijn van zowel te weinig als te veel water.
 • bladvlekken: vlekken op de bladeren kunnen wijzen op schimmelproblemen veroorzaakt door te veel vocht.
 • afvallende bladeren: voortijdige bladval kan een teken zijn van waterstress.

Conclusie

Het geven van water aan bomen is cruciaal voor hun gezondheid en groei, vooral voor jonge bomen en tijdens droge periodes. door de juiste bewateringsfrequentie en -methoden te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je bomen voldoende water krijgen zonder ze te overbewateren. let op de specifieke behoeften van je bomen en de bodemgesteldheid om de best mogelijke zorg te bieden.
Tijdens een boominspectie brengen wij alle mogelijke bedreigingen voor een goede hydratie van de boom in kaart.


Vraag daarom een offerte aan.

 
Offerte aanvragen voor het inspecteren van een boom

  Uw naam *

  Uw e-mail adres *

  Waar wilt u het over hebben

  Uw telefoonnummer *

  Bericht *


  Velden met * zijn verplicht

  nl_NLDutch