Professionele boomverzorging

Een zieke boom kappen in Hoek van Holland

Wanneer is een boom ziek?

Bomen kunnen helaas net als mensen ziek worden. Dit kan door verschillende oorzaken komen, zoals schimmels, bacteriën, virussen, insecten en andere dieren.

Enkele veelvoorkomende boomziekten in Nederland:

 • Iepenziekte:Deze ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel en is dodelijk voor iepenbomen. Symptomen zijn onder andere verdorde bladeren, bruine takken en stervende delen van de boom.

 • Kastanjebloedingsziekte:Deze bacteriële ziekte komt alleen voor bij paardenkastanjes en kan de boom binnen een jaar doen afsterven. Symptomen zijn onder andere bloedingen uit de stam en takken, verwelkte bladeren en afstervende takken.

 • Eikenprocessiehaarder: Deze rups veroorzaakt geen directe schade aan de boom, maar de brandharen van de rups kunnen bij mensen jeuk en irritatie van de luchtwegen veroorzaken.

 • Taxuszwam: Deze schimmel tast taxusbomen aan en kan leiden tot afsterven van takken en de stam. Symptomen zijn onder andere bruine of gele verkleuring van de naalden, afstervende takken en vruchtlichamen van de schimmel op de stam.

 • Verticilliumverwelking: Deze ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die de vaatstelsels van de boom aantast. Symptomen zijn onder andere verwelking van bladeren, een verminderde groei en in sommige gevallen afsterven van de boom.

 •  
boom kappen rooibos

Naast deze ziekten zijn er nog veel meer andere ziekten die bomen kunnen aantasten. Het is belangrijk om je bomen goed in de gaten te houden en contact op te nemen met een boomverzorger als je symptomen van een ziekte opmerkt.

Een boomverzorger kan de boom inspecteren, de oorzaak van de ziekte vaststellen en een behandelplan opstellen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de boom te kappen om de verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Het is belangrijk om te voorkomen dat bomen ziek worden. Dit kun je doen door:

 • Bomen te planten die passen bij de standplaats: Kies bomen die goed gedijen in de grondsoort, vochtigheid en lichtcondities van de standplaats.
 • Bomen goed te verzorgen: Geef je bomen water wanneer nodig, bemest ze regelmatig en snoei ze indien nodig.
 • Opgelet te zijn voor symptomen van ziekten: Wees alert op symptomen zoals verkleurde bladeren, afstervende takken en vruchtlichamen van schimmels.
 • Contact op te nemen met een boomverzorger als je symptomen van een ziekte opmerkt.

Door deze tips te volgen, kun je je bomen gezond houden en voorkomen dat ze ziek worden.

Conclusie: Raadpleeg de professional

Het kappen van een boom is een serieuze aangelegenheid waarbij u het beste een professional kan raadplegen. Rooibos Boomverzorging is bereikbaar via tel:06 4040 7895 of via het offerteformulier hieronder.

 

Vraag vandaag een offerte of advies aan.

  Uw naam *

  Uw e-mail adres *

  Waar wilt u het over hebben

  Uw telefoonnummer *

  Bericht *


  Velden met * zijn verplicht

  nl_NLDutch