Professionele boomverzorging

Bomen laten inspecteren door Rooibos boomverzorging in de regio.

Het is belangrijk om te onthouden dat bomen levende wezens zijn en dat ze regelmatig onderhoud nodig hebben om gezond en veilig te blijven. Door bomen periodiek te inspecteren, kunt u potentiële problemen identificeren en oplossen voordat ze ernstige schade veroorzaken. Bomen inspecteren in de regio Delfgauw is één van onze belangrijke taken.

Beperken we ons tot de inspectie van de boom zelf?

Het antwoord is nee.
Als we een boominspectie doen, kijken we ook welke gevolgende de ontwikkeling van de boom heeft op zijn omgeving.

Bomen en funderingsschade: hoe wortels je huis kunnen beïnvloeden

Bomen zijn prachtige toevoegingen aan elke tuin of buurt, maar ze kunnen ook onbedoelde problemen veroorzaken. een van de meest zorgwekkende problemen is schade aan de fundering van je woning door boomwortels. het begrijpen van hoe dit gebeurt en welke bomen het meest risicovol zijn, kan je helpen om maatregelen te nemen om je huis te beschermen.

Hoe wortels schade veroorzaken

Boomwortels groeien op zoek naar water en voedingsstoffen. als ze in de buurt van een woning staan, kunnen ze onder de fundering groeien op zoek naar vocht. dit kan op verschillende manieren schade veroorzaken:

 • directe druk: wortels kunnen tegen de fundering drukken en scheuren of verplaatsingen veroorzaken.
 • grondverschuivingen: als wortels water uit de grond halen, kan de grond uitdrogen en inkrimpen, wat leidt tot verzakkingen.
 • wortelinfiltratie: wortels kunnen kleine scheuren in de fundering binnendringen en deze groter maken naarmate ze groeien.

Risicovolle boomsoorten

Niet alle bomen vormen een even groot risico voor funderingsschade. sommige soorten hebben agressievere wortelsystemen die meer kans hebben om schade te veroorzaken. hier zijn enkele bomen die bekend staan om hun potentieel om funderingen te beschadigen:

 • wilgen (salix): deze bomen hebben zeer sterke en wijdverspreide wortels die bekend staan om hun neiging om in leidingen en funderingen te dringen.
 • populieren (populus): de wortels van populieren kunnen snel groeien en zijn vaak te vinden in de buurt van oppervlakkige funderingen.
 • esdoorns (acer): esdoornwortels kunnen zeer groot worden en zijn vaak agressief in hun zoektocht naar water.
 • eiken (quercus): eiken hebben diepe en uitgebreide wortels die zowel direct als indirect schade kunnen veroorzaken door uitdroging van de grond.

Preventieve maatregelen

Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om te voorkomen dat boomwortels schade aan je fundering veroorzaken:

 • bewuste boomkeuze: kies bomen met minder agressieve wortels als je ze dicht bij je huis plant. fruitbomen of sierbomen zijn vaak veiliger opties.
 • afstand houden: plant bomen op een veilige afstand van je huis. een goede vuistregel is om bomen op minstens de hoogte van de boom volwassen zou kunnen worden van de fundering te planten.
 • wortelbarrières: installeer wortelbarrières bij het planten van nieuwe bomen. deze barrières leiden de wortels weg van je fundering.
 • regelmatig onderhoud: zorg voor regelmatig onderhoud van bestaande bomen om hun groei te beheersen en mogelijke problemen vroegtijdig te identificeren.

Signalen van schade

het is belangrijk om de tekenen van funderingsschade te herkennen, zodat je snel kunt handelen. let op:

 • scheuren in muren: zowel binnen als buiten kan het verschijnen van scheuren een indicatie zijn van funderingsproblemen.
 • plinten en deuren die klemmen: als plinten en deuren plotseling niet meer goed sluiten, kan dit wijzen op verschuivingen in de fundering.
 • oneffen vloeren: vloeren die beginnen te hellen of ongelijk worden, kunnen een teken zijn van verzakking door wortelschade.

Conclusie

Bomen kunnen aanzienlijke voordelen bieden voor je tuin en omgeving, maar het is belangrijk om rekening te houden met hun potentieel om schade aan de fundering van je huis te veroorzaken. door bewust bomen te kiezen, preventieve maatregelen te nemen en alert te zijn op tekenen van schade, kun je genieten van de schoonheid van bomen zonder je zorgen te maken over de integriteit van je woning. wees proactief en bescherm je huis tegen de krachtige wortels die anders verborgen blijven onder de grond.

Vraag daarom een offerte aan voor een boominspectie.

Offerte aanvragen voor het inspecteren van een boom

  Uw naam *

  Uw e-mail adres *

  Waar wilt u het over hebben

  Uw telefoonnummer *

  Bericht *


  Velden met * zijn verplicht

  nl_NLDutch