Is het jou ook opgevallen dat sommige bomen in het Wilhelminapark hun bladeren laten vallen? Is de herfst dit jaar extra vroeg, of zit er iets anders achter?
“Dat bomen in Delft nu al hun bladeren verliezen heeft niets met het seizoen herfst te maken, maar met een overlevingsmechanisme”, zo vertelt Marcel van Dun van Staatsbosbeheer.
Droogte
“Bomen die nu hun bladeren al afstoten, doen dat als reactie op de droogte. Via de bladeren verdampt er veel water. Juist dat water heeft de boom nodig om te overleven. Door de bladeren af te stoten, blijft er meer vocht in de boom zitten”, aldus Marcel. Vorig jaar deden de bomen dat ook tijdens de zomer, maar nog niet zo vroeg in het jaar.
Minder weerstand
Het laten vallen van bladeren is een slimme manier om te overleven in deze droogte, maar op lange termijn kan het ook nadelen hebben voor sommige bomen. Via bladeren doen bomen aan fotosynthese. Als dat niet gebeurt, nemen bomen minder suikers op en vullen ze hun voedselvoorraden niet aan. Hierdoor krijgen de bomen een zwakkere weerstand, waardoor de bomen sneller ziek kunnen worden. Vooral fijnsparren hebben last van de droogte. Een kevertje, de letterzetter genaamd, vreet de bast van deze bomen stuk. Door gebrek aan vocht in de stam kunnen de fijnsparren hun bast niet meer herstellen en kunnen de bomen daardoor sterven.
Eiken en beuken
Gelukkig hebben niet alle bomen last van de droogte. Zo hebben de eikenbomen in de Delftse Hout bijna geen last van de hitte. Beukenbomen daarentegen zijn erg gevoelig voor de droogte, dus die blaadjes zie je al wel op de grond liggen.